Anna Pyykkö, Female Founders Suomen perustaja

YEL-uudistus, mitä se tarkoittaa pienyrittäjälle?

eläke eläkemaksu eläkevakuuttaminen freelancer mikroyritys pienyrittäjä pk-yritys työeläkeyhtiö yel yel-maksu yel-uudistus yksinyrittäjä yrittäjieneläkemaksu yrittäjyys yrittäjänarki yrittäjäneläke yrittäjäntulot yrittäjänvakuutus Aug 11, 2022

Laittavatko pienyrittäjät lapun luukulle, jos kohuttu YEL-uudistus menee läpi? Miten toimiva nykyinen eläkejärjestelmä tosiasiassa on? Ja kuka ajaa pienyrittäjien asiaa?

 

Suomessa on tällä hetkellä hieman vajaa 350 000 yrittäjää, joista noin 250 000 on yksinyrittäjää. Monella yksinyrittäjällä on joko palo toteuttaa harrastuksesta itselleen ammatti, he haluavat elättää itsensä freelancerina, tai kuten esimerkiksi kampaajat - alan ainoa tapa työllistyä on olla yrittäjä. 

Osa suomalaisista yrityksistä kasvaa pk-kokoluokkaan ja harvasta tulee isoja työllistäjiä ja merkittäviä veronmaksajia Suomelle. Pienyrittäjätkin kantavat samaan tapaan kortensa kekoon: maksamalla tuottamistaan tuotteista ja palveluista 24% arvonlisäveron, yrityksensä voitosta 20% veron, omasta palkastaan ansiotuloverotuksen mukaan ja sen lisäksi tietysti huolehtii omasta sosiaaliturvasta, terveydenhuollosta ja eläkemaksuista. Jos yritys työllistää, se huolehtii tietysti myös kaikista työntekijöidensä kuluista. Pienyrittäjä kantaa riskin pitkälti itse markkinaheilahteluista, pandemia-ajoista ja inflaation vaikutuksista liiketoimintaansa.

 

Ovatko YEL-maksut kohtuullisia ja mitä niille tapahtuu uudistuksen myötä?

 YEL-uudistuksen taustalla on huoli yrittäjien pienistä eläkkeistä, kun valtio on joutunut kaivelemaan kirstunpohjia auttaakseen työeläkeyhtiöitä eläkemaksuissa. Valtionosuuden kasvu on ollut huomattavaa. Huoli pienistä eläkkeistä on tietenkin aiheellinen. Mutta korjataanko se tosiaan keräämällä vieläkin isompia eläkemaksuja? Vai olisiko vika ennemminkin systeemissä?

Viime päivinä on julkaistu runsaasti artikkeleita uudistukseen liittyen. Eräiden laskelmien mukaan uudistus osuisi kipeimmin pienituloisiin yrittäjiin, eli näihin, joilla ei ole varaa maksaa kuin minimi-YEL. YEL järjestelmä alkoi vuonna 1970, jolloin yrittäjä maksoi 5% työtulon määrästä, vuonna 1980 13%, vuonna 1990 16%, ja nykyään 24,1-25,6%. Maksamme siis tällä hetkellä suurien ikäluokkien eläkkeitä. 



Yrittämiseen tulisi kannustaa - kuka ajaa pienyrittäjien asiaa?

 

Yrittämisen tulisi olla järkevää, kannattavaa ja siihen tulisi kannustaa. Vain sitä kautta saadaan lisättyä työpaikkoja ja lisää verotuloja. Kynnystä ja byrokratiaa pitäisi madaltaa - nykyinen YEL-uudistus toimii ennen kaikkea pelotteena. Miten monta lappua tulisikaan luukulle, kun korotettuja YEL-maksuja olisi mahdoton maksaa ja mitä se tekisi valtion verotuloille?

Työeläkeyhtiöt vakuuttavat, että kokonaisharkinta säilyy, eikä työtuloa väistämättä verrattaisi yksityisen puolen palkkoihin. Kuka määrittelyn lopulta tekisi ja miten eriarvoisiin tulkintoihin se johtaisi kunkin yrittäjän kohdalla? Yksi selviäisi pienemmällä maksulla, kun toisella maksuja korotettaisiin? 

Olisi ehdottoman tärkeää, että yrittäjä saisi jatkossakin päättää itse työtulonsa suuruudesta ja oman eläkkeensä turvaamisesta. Vika ei totisesti ole tässä kohtaa yrittäjien alivakuuttamisessa, vaan systeemissä, joka tulisi korjata. Mikäli olet samaa mieltä siitä, että YEL-järjestelmä tulisi uudistaa kokonaisuudessaan, allekirjoita addressi täällä, osallistu mielenosoitukseen ja viesti mahdollisuuksiesi mukaan päättäjille toiveistasi. 

Jos otat riskin sekä vastuun itsesi ja muiden elättämisestä, yrittäjänä sinulla pitäisi olla siihen kannattavat edellytykset sekä vapaus! Mitä mieltä itse olet?

Kirjoittaja on Anna Pyykkö, Female Founder Suomi -yhteisön perustaja sekä yksinyrittäjä. Female Founders Suomi haluaa olla Suomen inspiroivin naisyrittäjien yhteisö, jossa puhutaan yrittämisestä, sparrataan ja tuetaan ajattelemaan ja yrittämään isommin.

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Lue täältä mielenkiintoiset yrittäjätarinat sekä vinkit yrittäjyyteen!