Kirjanpitäjän vinkit: Yrittäjä, näin varaudut lomakauteen

loma lomakausi naisyrittäjä tililaatikko vinkit yrittäjänloma yrittäjät May 15, 2022

Yrittäjänä suunnitelmallisuus kannattaa, koska tietyt velvoitteet eivät lomaile. Kuten kirjanpidossa ylipäätään, on loman lähestyessä kommunikointi kirjanpitäjän kanssa avainasemassa. 

 

Ensimmäinen vinkki: kerrothan kirjanpitäjällesi ajoissa loman lähestymisestä. Muuten voi käydä niin, että oman lomasi aikana lomavastaajasi saa kiireellisen pyynnön lomalle aikovalta kirjanpitäjältä.

Jo hyvissä ajoin on tärkeä hahmottaa, että yksinyrittäjän kohdalla tuloja ei lomaillessa pääsääntöisesti muodostu. Sama homma ulottuu lomaltapaluun jälkeiseen aikaan. Lomaan valmistautuminen lähtee siis lomapuskurin kerryttämisestä kassaan.

Samaan aikaan on syytä pitää mielessä loman tärkeys yrittäjälle. Kukaan ei jaksa antaa täyttä panostaan ilman lepohetkiä. Unohda siis viimeistään nyt mielikuva tauotta raatavasta yrittäjästä, joka paahtaa oman hyvinvointinsa kustannuksella.

Mikäli kirjanpitäjäsi huolehtii myös palkanlaskennasta, käykää läpi loman aikaiset palkka-asiat.

 

Huolehdi kuiteista, ilmoituksista ja veroista

 

Kaikki mahdolliset kuitit koskien lomaa edeltävää aikaa on parasta huolehtia kirjanpitäjälle ennen lomalle jäämistä. Käy läpi tiliotteesi ja tarkasta, että jokaiseen tapahtumaan löytyy tosite. Samalla kannattaa laittaa kaikki loman aikana erääntyvät laskut maksuun ja vastaavasti tarkastaa oma laskutus.

Jos yrityksesi liiketoiminta sisältää myyntiä EU-maihin, on kunkin kuukauden osalta tehtävä EU-myyntien yhteenvetoilmoitus viimeistään seuraavan kuun 20. päivä. Sanktio on myynnin määrästä riippumatta yhdenkin päivän myöhästymisestä hulppeat 100 €. Ethän siis unohda käydä tätä läpi kirjanpitäjäsi kanssa!

Arvonlisäverojen suhteen ilmoitusaika on kuukausi + 12 päivää kauden loppumisesta. Tässä on siis pieni paniikkivara, jos ei ilmoitusta pystytä tekemään ennen lomaa. Harvalla kirjanpitäjällä on vain yksi asiakas, joten muistathan huomioida myös tämän. Jos kaikki yrittäjät lomailevat heinäkuun ja toimittavat kesäkuun materiaalit vasta lomalta palattuaan, on kaaos tilitoimistosta katsoen melkoinen. Tähän samaan sumaan nimittäin ajoittuvat paitsi kuukausittain ilmoitettavat, myös neljännesvuosittain ilmoitettavat arvonlisäverot. Kirjanpito on tiimityötä ja sisältää muuttuvia tekijöitä, huolehdithan oman yrityksesi asiat ajallaan ja helpotat täten kirjanpitäjän painetta.

Kun olet omasta mielestäsi käynyt läpi ja toimittanut kirjanpitoon kaiken tarpeellisen on hyvä vielä tarkistaa koko lista kirjanpitäjän kanssa. Tämän jälkeen voitkin laittaa sähköpostiin lomavastaajan ja asettaa itsesi lomamoodiin!

 

Yhteistyössä: Tililaatikko 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Lue täältä mielenkiintoiset yrittäjätarinat sekä vinkit yrittäjyyteen!