Millaisia etuja yrittäjä voi maksaa itselleen palkan lisäksi?

kirjanpitäjä liikuntaetu palkanlaskija polkupyöräetu puhelinetu ravintoetu tililaatikko toiminimiyrittäjä työsuhdematkalippu verovapaaetu yksinyrittäjä yrittäjänedut yrittäjänpalkanlisä yrittäjänpalkka Apr 18, 2023

Lounassetelit, työmatkalippu, liikuntaetu? Tiesitkö näistä eduista, joita voit yrittäjänä maksaa itsellesi verovapaasti? Lue kirjanpitäjän vinkit, mitä voit maksaa itsellesi erilaisina etuina.

 

Osakeyhtiössä yhtiö maksaa omistajalleen ja työntekijöilleen palkkaa. Toiminimiyrittäjällä palkaksi rinnastetaan yksityisnostot, palkkaa toiminimiyrittäjä maksaa vain työntekijöille.Palkan lisäksi yrittäjä  voi maksaa itselleen seuraavia etuja. Nämä eivät kuitenkaan koske toiminimiyrittäjiä, sillä he eivät voi maksaa itselleen myöskään palkkaa. 

- ravintoetua verottajan ohjeistuksen mukaan

- puhelinetua 20€ kuukaudessa

- työsuhdematkalippuja verovapaasti 3400€ per vuosi

- liikunta- ja kulttuurietua verovapaasti 400€ per vuosi

- polkupyöräetu verovapaasti 1200€ asti (huom. tämä lasketaan yhteen työsuhdematkalipun kanssa, eli nämä yhteensä voivat olla 3400€ per vuosi)

 

Huomioitavaa on, että kaikkien työntekijöiden on saatava samat edut. Omistaja ei ole siis erityisasemassa vaan hänet rinnastetaan palkansaajaan. Eli mikäli päätät ottaa esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntaedun itsellesi, se on kustannettava kaikille työntekijöille. Toiminimiyrittäjällä tällaiset edut lasketaan normaaleiksi elantomenoiksi, eli ne vastaavat yksityisottoa, eivätkä siten myöskään mene yrityksen kirjanpitoon verottajan ohjeistuksen mukaisesti. 

Yllä mainituista eduista, sekä esimerkiksi auto- ja asuntoeduista, varmin ja viimeisin tieto löytyy aina verottajan sivulta ja siellä verovapauden rajat on määritelty tarkkaan. Päätöksistä kannattaa keskustella ennakkoon palkanlaskennasta vastaavan sekä kirjanpitäjän kanssa, sillä vastuu päätöksistä on aina yrittäjällä, mikäli olisi jostain syystä toimittu vastoin verottajan ohjeita.  

Jäikö joku asia vielä mietityttämään eduista? Tililaatikko auttaa sinua näissä  ja muissa mieltäsi askarruttavissa kysymyksissä mielellään. Voit vaikka pirauttaa Annille  numeroon  045 783 141 57, tai varata maksuttoman videopuhelun tästäTililaatikko on kahden naisen yritys, joka tarjoaa kirjanpitopalveluita sekä liiketoiminnan ohjausta pienille yrityksille. Mistä aiheesta haluaisit vinkkejä seuraavassa blogissa?

 

 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Lue täältä mielenkiintoiset yrittäjätarinat sekä vinkit yrittäjyyteen!