Johanna Tolppola ja Katariina Ruuskanen, Lakihelppi

Lakihelppi on lakialan modernisoinnin asialla

edullinenlakiapu femalefounderssuomi juristi juristipalvelut lakiala lakihelppi lakineuvo lakipalvelut naisfounderit naisyrittäjät yrittäjyys yrittäjäksi yrittäjätarina Aug 09, 2022

Lakipalveluita tarjoavan teknologia startupin perustajat Katariina Ruuskanen ja Johanna Tolppola ovat ottaneet asiakseen lakipalveluiden modernisoinnin.

 

Lakihelppi tarjoaa lakipalveluita etänä, edullisesti ja ilman ajanvarausta, mutta naiset ovat ottaneet asiakseen myös juristien työolojen parantamisen sekä teknologia-alan houkuttelevuuden lisäämisen naisten silmissä. Vaikka jo Lakihelpin ensimmäistä sijoituskierrosta voisi kuvailla historialliseksi, naisilla on suurempia suunnitelmia: koko asiantuntijapalvelukenttä tullaan modernisoidaan kansainvälisellä tasolla.


Lakihelpin tarina


Johanna Tolppola istui kahvipöydässä ja järkyttyi kuullessaan sukulaisen maksaneen juristille 500 euroa muutaman lauseen korjaamisesta testamentissa. Tästä seurasi epäuskoinen puhelu juristi Katariina Ruuskaselle siitä, että eikö lakiasioita tosissaan voi hoitaa helpommin ja edullisemmin. Katariina sattui tuskailemaan lakialan vanhanaikaisuuden kanssa - asiakkaat kokivat lakipalvelut vaikeasti lähestyttäviksi ja kalliiksi. Myös juristien työoloissa oli parantamisen varaa, sillä alalla ei ole mahdollisuuksia työskennellä omaehtoisesti eikä toimeksiantoihin käytetty aika ollut tehokasta.


Ja näin, kuten useat muutkin startup founderit, naiset löysivät itsensä ongelman edestä, joka olisi pitänyt ratkaista jo eilen. Nykyisin naiset tituleeraavatkin itseään teknologia startupin perustajiksi, joka keräsi kesän alussa harvinaisen suuren enkelisijoituskierroksen pelkän somen avulla.

 

Poikkeuksellinen sijoituskierros


Lakihelppi keräsi ensimmäisen rahoituskierroksensa harvinaisesti, vain ja ainoastaan Suomalaisilta enkelisijoittajilta. Tämä kaikki tehtiin alle puolessa vuodessa yhtiön perustamisesta. “Lähdimme ensimmäiselle sijoituskierrokselle tietoisina siitä surullisen pienestä rahoituksen prosentista, joka Euroopassa menee naisfoundereiden pyörritämille startupeille. Kova työ kuitenkin palkittiin, sillä kaikki sijoittajat lähestyivät meitä ja keräsimme melkein 70% targetoitua enemmän rahoitusta”, Lakihelpin toinen perustaja Johanna Tolppola avaa.

 

 

Naisilla on ennestään sosiaalisen mediaan liittyvää yrittäjätaustaa ja tämä hyödynnettiin rahoituksen keräämisessä. ”Lähdimme alusta alkaen jakamaan startup-matkaamme sosiaalisen median kanavissamme ja kun kotiutimme ensimmäisen sijoituksen fiilistelimme tätä somessa. Julkaisu lähtikin viraaliksi, jonka jälkeen kalenteri alkoi täyttyä sijoittajatapaamisista ja olimme tilanteessa, jossa saimme itse valita, ketä haluamme mukaan”, Johanna paljastaa.

 

Miten koko lakiala modernisoidaan?


“Helposti. Tehdään kaikki täysin eri tavalla, kuin muut tekee. Tarjotaan lakipalveluita edullisesti, nopeasti, etänä ja ilman ajanvarausta”, Lakihelpin toinen perustaja Katariina Ruuskanen vastaa. Lakihelppi tuo lakialalle automatiaatiota hyödyntävän alustan, joka yhdistää asiakkaan suoraan asiaan erikoistuneeseen juristiin. Palvelu tarjoaa lakiapua niin henkilö- kuin yritysasiakkaille läpinäkyvin hinnoin, mutta sopimuskoneista eroten hintaan sisältyy aina juristin henkilökohtainen palvelu.


“Koska lakiasiat ovat korostuneen henkilökohtaisia ja tärkeitä, halusimme säilyttää mahdollisuuden hoitaa lakiasiat sopimuskoneen sijasta oikean ihmisen kanssa. Meillä jokaisen toimeksiannon hoitaa aina juristi”, Katariina avaa. “Hyödynnämme kyllä teknologiaa, jotta voimme tehostaa juristien toimeksiantoihin käyttämää aikaa. Näin asiakkaille mahdollistetaan nopea sekä edullinen lakiapu”, Katariin jatkaa.

 

Työolojen ja naisten asialla


Naiset kertovat myös halustaan vaikuttaa juristien työoloihin. Asianajajaliiton tekemän tutkimuksen* mukaan joka neljäs asianajotoimistossa työskentelevä nainen harkitsee alan vaihtoa työn muun muassa kuormittavuuden tai vapaa-ajan yhteensovittamisen vaikeuden vuoksi.


“Alalla ei ole ollut mitään mahdollisuuksia työskennellä omaehtoisesti ja tämän me haluamme muuttaa. Meillä jokainen juristi saa päättää itse työaikansa ja tehdä töitä mistä haluaa”, pitkän juristin työkokemuksen omaava Katariina Ruuskanen kertoo. ”Tämä avaa tulotason ja osaamisen ylläpitämisen mahdollisuuden esimerkiksi vanhenpainvapaalaisille tai ihan kelle tahansa, joka pitää vapaa-aikaa suuressa
arvossa”.

 

 

Lakihelpin idean taustalla on yhdenvertaistaminen - lakipalveluiden tuominen ihan kaikkien saataville. Naiset haluavat toteuttaa tätä arvoa myös suhteessa teknologia-alaan, jolla naiset ovat aliedustettuina. Suomessa alan osaajista vain 20% on naisia. ”Haluamme näyttää naisille, että teknologia-ala on todellakin mahdollisuus ja työskentely sillä ylipäätään mahdollista”, Johanna kuvaa. ”Teknologian merkitys ihan
jokapäiväisessä elämässä jatkaa kasvuaan ja näiden päätösten tekoon tarvitaan myös naisia”, Johanna jatkaa.

 

Tutustu Lakihelppiin: www.lakihelppi.com 
*Tutkimustulokset 2019, Naisten asema asianajoalalla

 

Tilaa uutiskirjeemme

Lue täältä mielenkiintoiset yrittäjätarinat sekä vinkit yrittäjyyteen!