Asiaa ALV:sta, lue kirjanpitäjän vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

alv apuayrittäjälle arvonlisävero assistenttipalvelut kirjanpito kirjanpitäjä pienyrittäjä pienyrittäjänapu tililaatikko tilitoimisto verot verottaja yrittäjänverot Sep 21, 2022

Ihan ensimmäisenä yrittäjät yleensä pohtivat, onko pakko olla arvonlisäverovelvollinen? Tähän vastaus on, että tiettyjen rajojen alle olevasta liiketoiminnasta ei ole pakko arvonlisäveroa suorittaa. Kuitenkin tosiasia on, että se on järkevää.

 

On joka tapauksessa toivottavaa ja tavoiteltavaa, että liiketoiminta nuo arvonlisäverovelvollisuuden rajat ylittää. Kun ilmoittaa yrityksen arvonlisäverovelvolliseksi heti, saa liiketoiminnan aloitukseen liittyvistä asioista arvonlisäverot vähentää. Jollei yrityksesi ole arvonlisäverovelvollinen, et myöskään voi tätä vähennystä tehdä. Huomioitavaa on myös, että mikäli verovuoden aikana yllättäen arvonlisäverovelvollisuuden raja ylittyy, on koko vuoden myynnistä suoritettava arvonlisävero takautuvasti.

Esiintyvät taiteilijat nauttivat arvonlisäveron suhteen vapaudesta valita. He voivat halutessaan olla arvonlisäverovelvollisia mutta myös olla olematta, riippumatta siitä ylittyykö raja vai ei. Tässä on arviointi tehtävä tapauskohtaisesta onko liittyminen arvonlisäverorekisteriin järkevää vai ei. Tästä kannattaa keskustella kirjanpitäjän kanssa.

 

Olisiko hyvä avata erillinen pankkitili arvonlisäveroja varten? Entä mitä jos on toimintaa Suomen ulkopuolella?

 

Vastaus tähän on lyhykäisyydessään ei. Jos on kaksi pankkitiliä, on molemmista pidettävä kirjanpitoa. Tämä lisää siis suoraan sekä kirjanpidon, että pankkiin liittyviä kuluja. Suoritettavan arvonlisäveron enimmäismäärästä pysyy hyvin kärryillä, kun laskee kaikesta myynnistä 24%. Tämä on se enimmäismäärä, mikä voi sitten eri verokantojen tai hankinnoista vähennettävien arvonlisäverojen myötä muuttua.

Mikäli yrityksellä on liiketoimintaa maamme rajojen ulkopuolella, tämä on huomioitava arvonlisäverotuksessa. Myynti EU:n sisällä on raportoitava kuukausittain verottajalle. Tämä ilmoitus ei noudata samaa rytmiä kuin muu arvonlisäverotus, joten tarkkuutta vaaditaan. EU-yhteenvetoilmoitus päättyneen kuukauden EU-myynneistä on annettava seuraavan kuun 20. päivä mennessä. Pienestäkin myöhästymisestä saa tuntuvan seuraamusmaksun myynnin määrästä riippumatta. Tämä asia kannattaa siis ottaa haltuun kirjanpitäjän kanssa.

EU:n ulkopuolelle tapahtuva myynti on pääsääntöisesti alv 0%, käy nämä kuitenkin aina läpi kirjanpitäjäsi kanssa. Saattaa nimittäin myös olla niin, että myynti aiheuttaa arvonlisäverovelvoitteen ulkomaille. 

 

Muistisääntönä arvonlisäveron hahmottamiseen voi pitää, että arvonlisävero on aina verottajan rahaa. 

 

Asiakas suorittaa arvonlisäveron yritykselle ja yrittäjä tilittää sen verottajalle. Sitä ei tule käyttää yrityksen kuluihin eikä mihinkään muuallekaan. Yleisenä huomiona on hyvä pitää mielessä, että verottaja pitää kyllä saatavistaan huolen. Arvonlisäverotukseenkin liittyy moni poikkeuksia ja poikkeuksen poikkeuksia. Tarkkuutta siis vaaditaan.

Helpointa on kun kertoo kirjanpitäjälleen avoimesti kaikesta toiminnasta jota aikoo harjoittaa, tämä säästää ikäviltä yllätyksiltä kuten sakkomaksuilta ja myöhästyneiltä ilmoituksilta molempia. Verottaja myös kohtuullisen hanakasti sakottaa, mikäli velvoitteista ei huolehdita. Selitykseksi ei riitä, että en tästä tiennyt. Tästä syystä kaikki verotukseen liittyvät asiat on hyvä käydä tarkkaan läpi yhdessä kirjanpitäjän kanssa.

 

Kaipaatko kirjanpitäjää, joka ymmärtää pienyrittäjän haasteita? Tutustu Tililaatikkoon täältä: https://www.tililaatikko.fi/ Tililaatikko Oy on kahden naisen yritys, jossa teitä palvelevat kirjanpitäjä Pauliina Korpi ja toimistovelho Anni Kanninen. Tililaatikko tarjoaa kirjanpitopalveluita sekä liiketoiminnan ohjausta pienille yrityksille.

 

 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Lue täältä mielenkiintoiset yrittäjätarinat sekä vinkit yrittäjyyteen!